Gespreksgroepen

Geloven is een levenslange zoektocht en leerweg. In deze zoektocht zijn zowel de (zondagse) vieringen als het onderlinge gesprek van groot belang. Als wijkgemeente willen we ontmoeting en dialoog over geloofs- en levensvragen stimuleren en faciliteren. In onze diverse en veelkleurige gemeenschap bieden verschillende vormen van samenkomen ruimte voor openheid en respect voor ieders mening en geloofsbeleving. Al onze activiteiten zijn gastvrij en toegankelijk voor iedereen die zich hierbij aan wil sluiten.

Sinds 2007 organiseren we zo’n vier keer per jaar een gespreksavond onder de naam Leven-dig Gesprek. Tijdens deze avonden, vaak met een spreker of workshopleider, is er naast een lezing of inleiding ruim gelegenheid voor vragen en gesprekken. De onderwerpen variëren van geloof en de Bijbel tot ethiek, maatschappelijke vraagstukken, muziek, kunst en cultuur.

In de loop der jaren zijn er binnen onze wijkgemeente verschillende gespreksgroepen ontstaan, zoals een Rond de 30-kring voor jongvolwassenen, leeskringen rondom de Bijbel of andere (geloofs)boeken.

Een van de gespreksgroepen die al meer dan twintig jaar actief is, is de Rond de 60-kring. Deze kring, bestaande uit oudere gemeenteleden, komt maandelijks samen op de derde donderdag van de maand, van 14.00 - 16.00 uur in een van de zalen van De Toevlucht. Hier worden allerlei onderwerpen rond de Bijbel, geloof en levensvragen besproken, waarbij het onderlinge gesprek en natuurlijk de gezelligheid centraal staan.

Af en toe wordt er een nieuwe kring gestart rond een specifiek onderwerp of boek, zoals Waar is God in de crisis? (Reinier Sonneveld) of Dank God voor techniek (Maaike Harmsen).

Kijken in de ziel
Ongeveer één keer per maand op maandagavond om 20.00 uur komt de kring 'Kijken in de ziel' bij elkaar in de kerkzaal van De Toevlucht. Deelnemers kijken, via YouTube en beamer, naar een gesprek van ongeveer 30 minuten vanuit de serie ‘Verwondering (Annemiek Schrijver op zondagmorgen), ‘Over leven’ (Coen Verbraak) of andere uitzendingen. Na de uitzending wordt hierover met elkaar doorgespraat.
 
Filosofisch café
Het Filosofisch Café komt maandelijks bijeen, op de laatste vrijdag van de maand. Mensen komen samen met de gedeelde overtuiging dat ze het niet weten. Ze willen hun vragen, ideeën en ervaringen onderzoeken, en zijn bereid om vanzelfsprekendheden los te laten. In een open en respectvolle dialoog bevragen ze zichzelf en elkaar over ingesleten denkwijzen, variërend van alledaagse kwesties tot diepere filosofische vraagstukken. Ze verbinden zich met elkaar in de zoektocht naar nieuwe inzichten die hun perspectief verruimen en nuanceren.

We starten de avond met de vraag of er een onderwerp is binnen de groep dat we willen onderzoeken. We werken met een filosofische vraag. Een kenmerk van een filosofische vraag is dat het antwoord niet eenvoudig op te zoeken of te meten is. Er is niet één vaststaand antwoord; er zijn meerdere mogelijke antwoorden. De keuze voor een antwoord hangt af van je waarden, aannames en vooronderstellingen. Filosofische vragen zijn denkvragen. Je beantwoordt een filosofische vraag niet met een feit, maar met argumenten en overwegingen. Je reflecteert op je ervaringen en je persoonlijke visie op het leven. Het is niet nodig om kennis van de filosofie of filosofiegeschiedenis te hebben om deel te nemen. 
 

Meditatie: loslaten en inkeren

In onze huidige tijd is er een grote behoefte aan stilte en meditatie. Ook binnen de protestantse kerken krijgt dit steeds meer aandacht en ruimte. We worden voortdurend overspoeld door informatie en opgejaagd door het ritme van de maatschappij. Tegelijkertijd klinkt er steeds vaker de oproep om even stil te staan, om in stilte tot jezelf te komen. Meditatie kan helpen om die rust en stilte te vinden door je te oefenen in het loslaten van dagelijkse bezigheden en gedachten, en je te richten op je innerlijke kern.

Een belangrijk aspect van meditatie is stilte. Stilte is meer dan het ontbreken van geluid. Hoe vreemd het ook mag klinken, stilte is iets wat je moet leren; het komt niet vanzelf naar je toe, je moet ervoor kiezen. Door middel van verschillende meditatievormen kun je oefenen in het vinden van innerlijke rust. Wanneer het innerlijk stil en rustig is, merk je dat je veel beter kunt luisteren naar wat werkelijk belangrijk is: voor jezelf, voor je omgeving en voor je geloofsbeleving.

Het meditatie-uur bestaat uit ademhalingsoefeningen, houdingsoefeningen, muziek en, uiteraard, veel stilte. Daarnaast wordt er afwisselend gemediteerd aan de hand van bijvoorbeeld een Bijbeltekst, een afbeelding, een gedicht, een lied, een voorwerp of muziek. Tijdens de stilte kun je ervaren wat deze elementen met je doen en wat ze voor jou betekenen. Er is geen nabespreking, maar voor wie dat wenst, is er altijd de mogelijkheid om op een ander moment met ons door te praten.

Na elk meditatie-uur is er gelegenheid om nog even thee te drinken en na te praten.

Tijd: Elke 2e woensdag van de maand van 20.15 - 21.15 uur, in de kerkzaal van De Toevlucht (ingang via de foyer, kerkzaal open vanaf 20.00 uur).
Begeleiding: ds. Attie Minnema en Hans Bouman

De eerste bijeenkomst in september en de laatste bijeenkomst in mei worden vaak ingevuld met een meditatiewandeling. Op Hemelvaartsdag is er om 06.30 uur een vroege meditatiewandeling.

Nieuwe deelnemers of mensen die eens willen 'proeven' zijn van harte welkom.

Voor meer informatie over de gespreksgroepen, avonden en suggesties voor onderwerpen en kringen, kunt u contact opnemen via: predikant@kerkopypenburg.nl